Dzień dobry, zakupiłem królowa messor barbarus wraz z jajkami. 
Moje pytania:
Co myślicie o zakrywania probówki folią aluminiową ? 
Mrówki nie lubią stresu hałasu wstrząsu itp - umieściłem królową z probówką na półce na której trzymam jakieś bibeloty ozdobne do pokoju, królowa jest na wysokosci szafy powiedzmy, tak jest wysoko półka zainstalowana że żeby królową zobaczyć to muszę wejść na krzesło. Odkąd mam krolowa i umieściłem ją na jej miejscu, probówki nie dotykałem. Czy przeszkadzają jej naturalne odgłosy z pokoju? Rozmowy gdy ktoś coś robi jakieś naturalne czynności i tak dalej? Może dla was to głupie pytanie ale często czytam żeby królowa po odebraniu od kuriera umieścić w jakieś ciche spokojne miejsce i nie wiem jak to rozumieć czy ja gdzieś tak w konkretnie spokojne miejsce odłożyć czy może być taka półka przy której nikt nic nie rusza.
Odpowiedz
Podziękowanie od:
Dźwięki nie powinny przeszkadzać, chyba że puścisz solidną łupankę z głośników na pełen regulator. Problemem są tylko wibracje od trzaskania drzwiczkami szafki czy drzwiami w pobliżu. Messor potrafią niestety wyczuć drgania nawet takie, jak kichnięcie po ojcowsku pół metra od próbówki. W szafce powinny być "bezpieczne".
Ja wolę zakrywać próbówki folią aluminiową, aczkolwiek nie wiem, jak duży ma to wpływ. Niektórzy nie zakrywają i też jest okej.
Odpowiedz
Podziękowanie od: Wiechu
(20 Kwi 2024, 15:28)Kowal napisał(a): Dźwięki nie powinny przeszkadzać, chyba że puścisz solidną łupankę z głośników na pełen regulator. Problemem są tylko wibracje od trzaskania drzwiczkami szafki czy drzwiami w pobliżu. Messor potrafią niestety wyczuć drgania nawet takie, jak kichnięcie po ojcowsku pół metra od próbówki. W szafce powinny być "bezpieczne".
Ja wolę zakrywać próbówki folią aluminiową, aczkolwiek nie wiem, jak duży ma to wpływ. Niektórzy nie zakrywają i też jest okej.

półka znajduje się wysoko, około 2 metry do góry, mysle ze drgania nie powinny sie az tak mega przenosic
Odpowiedz
Podziękowanie od: