22.04.2020r.
Kolonie zamówiłem przed wczoraj wieczorem na www.kraina-mrówek.pl. Jeszcze do mnie nie doszła ale oczekuje kuriera .:
Skoro królowej jeszcze nie posiadam, to opiszę trochę ten gat.
Królowa rozmiar: 13-15mm
robotnica rozmiar: 4-13mm
A teraz dla porównania rozmiary Messor barbarus.
Królowa rozmiar: 11-13mm ,
robotnica rozmiar:4-10mm
Dlaczego zaczynam od rozmiaru? Ponieważ jest to największa Messor w europie.
Występuje w europie południowej i w części Afryki. I tak jak wszystkie Messor żywi się w ok.80% ziarnem i ok.20% białkiem.
28.04.2020r.
Królowa do mnie doszła. Niestety ma lekko uszkodzony odwłok. Nie będę jej oddawał zobaczymy jak będzie jej szło.Nie wygląda na poważne uszkodzenie, jeden segmęt odwloka lekko odstaje z boku. Ale królowa zachowuję się normalnie. Ma poczwarkę i miejmy nadzieje że niedługo zdrową kolonie.
Kolonie zamówiłem przed wczoraj wieczorem na www.kraina-mrówek.pl. Jeszcze do mnie nie doszła ale oczekuje kuriera .:
Skoro królowej jeszcze nie posiadam, to opiszę trochę ten gat.
Królowa rozmiar: 13-15mm
robotnica rozmiar: 4-13mm
A teraz dla porównania rozmiary Messor barbarus.
Królowa rozmiar: 11-13mm ,
robotnica rozmiar:4-10mm
Dlaczego zaczynam od rozmiaru? Ponieważ jest to największa Messor w europie.
Występuje w europie południowej i w części Afryki. I tak jak wszystkie Messor żywi się w ok.80% ziarnem i ok.20% białkiem.
28.04.2020r.
Królowa do mnie doszła. Niestety ma lekko uszkodzony odwłok. Nie będę jej oddawał zobaczymy jak będzie jej szło.Nie wygląda na poważne uszkodzenie, jeden segmęt odwloka lekko odstaje z boku. Ale królowa zachowuję się normalnie. Ma poczwarkę i miejmy nadzieje że niedługo zdrową kolonie.