31 Paż 2019, 11:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31 Paż 2019, 12:00 przez AntKeeper.pl.)
Gdy gniazdo jest odkryte mrówki zazwyczaj się tłoczą, gdy jest przykryte często wykorzystują całą jego przestrzeń. Przez jakiś czas miałem Messor w gnieździe 40cm na 40cm gdy było odkryte zajmowały ok 1/3 powierzchni, gdy je zakrywałem zajmowały całe gniazdo. W 3d obserwuje takie samo zachowanie, gdy zostawiam gniazda odkryte mrówki zaczynają się zbijać, gdy mają całkowitą ciemność zajmują praktycznie całą powierzchnie gniazda.
A trzymam mrówki w gniazdach bez przegród
najłatwiej w przypadku Messor bo można im dać więcej ziarna i same zasypią komory cennymi zapasami.
![[Obrazek: gniazdo.jpg]](https://cdn.discordapp.com/attachments/606221809083220112/639401974353362964/gniazdo.jpg)
Z ciekawostek, królowa uszkodzona, zgnieciony odwłok, 0 białka! Stan wyhodowany na samych nasionach. Bez dogrzewania, gniazdo położone w ciepłym miejscu. Przy wprowadzeniu ok 5 robotnic, raz nasypana górka nasiona i regularnie uzupełniana woda w gnieździe. Kolonia cały czas się rozwija pomimo olbrzymiego gniazda, braku owadów. Wiadomo że gdyby miały białko to przyrost byłby drastycznie większy, natomiast bardziej interesowało czy dadzą radę w tak olbrzymim gnieździe. Myślę że fakt że są cały czas zasłonięte odgrywa dużą role.
A trzymam mrówki w gniazdach bez przegród

![[Obrazek: gniazdo.jpg]](https://cdn.discordapp.com/attachments/606221809083220112/639401974353362964/gniazdo.jpg)
Z ciekawostek, królowa uszkodzona, zgnieciony odwłok, 0 białka! Stan wyhodowany na samych nasionach. Bez dogrzewania, gniazdo położone w ciepłym miejscu. Przy wprowadzeniu ok 5 robotnic, raz nasypana górka nasiona i regularnie uzupełniana woda w gnieździe. Kolonia cały czas się rozwija pomimo olbrzymiego gniazda, braku owadów. Wiadomo że gdyby miały białko to przyrost byłby drastycznie większy, natomiast bardziej interesowało czy dadzą radę w tak olbrzymim gnieździe. Myślę że fakt że są cały czas zasłonięte odgrywa dużą role.