Jak myślicie czy dałoby się wykonać stolik który ma wbudowane w siebie gniazdo akrylowe oraz jaka byłaby cena takiego stolika. Niedługo się przeprowadzam i myślę że byłaby to piękna ozdoba pokoju.
To byłoby piękne tylko w teorii. Trzeba by było dobrać dobre gniazdo, bo akryle przy większych koloniach to mieszanka martwej karmówki, odchodów mrówek (przy Messor), rożnych paprochów i zżółkłych zacieków od wody. Mało estetyczne jak na trzymanie tego przed oczami przy jedzeniu w towarzystwie.
To ma być mały stolik kawowy i będzie stał w moim pokoju więc estetyka mi nie robi różnicy. Problem to to że aktualnie nie mam kolonii tak dużej aby zasiedliła formikarium. Myślałem nad C.ligniperda ale królowa ma dopiero 3 średnie larwy więc na razie odpada. Macie jakieś ciekawe propozycje ?
I czy znacie kogoś kto mógłby się tego podjąć ?
To raczej jakieś Serviformica się nadadzą, tyle że one mają dobry wzrok, i nie wiem, czy nie będzie im przeszkadzać machanie nad gniazdem. A arena gdzie będzie stać?
Z formic mam tylko F.sanguinea i poliginiczna F.cinerea a może kupić C.leateralis (nie jestem pewien nazwy). Arena bedzie stała na tym stoliku bo gniazdo nie będzie zajmować całej powierzczni. Wiecie może kto by mi zrobił takie formikarium ?