(wpis archiwalny z 24.06.2017)
Witam.
Postanowiłem założyć dziennik w którym będę opisywał rozwój swoich koloni mrówek.
Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie ta myśl, jednak zdobyłem się na to dopiero teraz.
Mrówkami zacząłem interesować się nie dawno, tj jesienią zeszłego roku.
Na dzień dzisiejszy posiadam.
Lasius flavus
Królowa + kilkanaście robotnic.
Była próba przeniesienia koloni do akrylowego formikarium 10x10 lecz mrówki nie wychodziły na arenę po pokarm, właściwie nie wychodziły w ogóle poza komorę w której mieszkały, więc wróciły do probówki.
Próba numer 2 nastąpi kiedy liczba robotnic przekroczy 20 sztuk
Lasius niger
Królowa + kilkadziesiąt robotnic.
[font=Lato, Awesome, Arial, sans-serif]
[/font]
Solenopsis fugax
Królowa + jedna robotnica major
Podczas transportu woda wydostała się z za korka z waty i niestety reszta robotnic utonęła.
Od marca nie udało mi się wyhodować robotnic. Królowa cały czas zjada jajka pomimo że białka ma pod dostatkiem w postaci muszek owocówek. Trzymam je w inkubatorze wraz z innymi królowymi.
Inkubator
Camponotus ligniperda
Kupione na początku czerwca dwie rójkowe królowe
Do jednej sprzedawca dołożył larwy, druga została ze swoimi jajkami.
U królowej z larwami lada chwila wyjdą z kokonów pierwsze robotnice.
U drugiej z jajek wykluły się larwy, złożyła też kilka nowych jaj.
Jeżeli macie jakieś wskazówki/sugestie to poproszę o nie w pytaniach do dziennika.
Witam.
Postanowiłem założyć dziennik w którym będę opisywał rozwój swoich koloni mrówek.
Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie ta myśl, jednak zdobyłem się na to dopiero teraz.
Mrówkami zacząłem interesować się nie dawno, tj jesienią zeszłego roku.
Na dzień dzisiejszy posiadam.
Lasius flavus
Królowa + kilkanaście robotnic.
Była próba przeniesienia koloni do akrylowego formikarium 10x10 lecz mrówki nie wychodziły na arenę po pokarm, właściwie nie wychodziły w ogóle poza komorę w której mieszkały, więc wróciły do probówki.
Próba numer 2 nastąpi kiedy liczba robotnic przekroczy 20 sztuk
![Smile Smile](https://forum.antsofpoland.eu.org/images/smilies/smile.png)
Lasius niger
Królowa + kilkadziesiąt robotnic.
Solenopsis fugax
Królowa + jedna robotnica major
Podczas transportu woda wydostała się z za korka z waty i niestety reszta robotnic utonęła.
Od marca nie udało mi się wyhodować robotnic. Królowa cały czas zjada jajka pomimo że białka ma pod dostatkiem w postaci muszek owocówek. Trzymam je w inkubatorze wraz z innymi królowymi.
Inkubator
Camponotus ligniperda
Kupione na początku czerwca dwie rójkowe królowe
Do jednej sprzedawca dołożył larwy, druga została ze swoimi jajkami.
U królowej z larwami lada chwila wyjdą z kokonów pierwsze robotnice.
U drugiej z jajek wykluły się larwy, złożyła też kilka nowych jaj.
Jeżeli macie jakieś wskazówki/sugestie to poproszę o nie w pytaniach do dziennika.